Den norske datamaskinen TIKI-100

Skjermskudd fra «TIKI-100 – A bit of Norwegian computer history«.

YouTuberen Ovesen.net lager videoer (på engelsk) om eldre datamaskiner, og i en av videoene presenterer han noe erkenorsk: Folkedatamaskinen TIKI-100. Dette er en norskprodusert datamaskin som ble lansert som «Kontiki 100» i 1984, men som måtte endre navn etter klager fra familien til Thor Heyerdahl. Datamaskinen var særlig tilpassa det norske markedet og selskapet bak, Tiki Data, fikk en stor avtale med norske skoler.

Den største nettressursen for TIKI-100 er nettsiden til Asbjørn Djupdal, hvor programvare og tekniske spesifikasjoner er bevart. Det finnes i tillegg en emulator, for de som vil prøve å kjøre noen av programmene på moderne maskiner. Nasjonalbiblioteket har også digitalisert en del av ressursene som kom på trykk, som f.eks. Instruksjonsbok for TIKI-100.

Dette er en maskin som mange nordmenn har minner til. I bloggen til Kantega hadde de i 2014 en 30-års hyllest til Tiki-100, mens spillbloggen RetroSpill har flere fine bilder. På den tidligere nevnte nettsiden til Djupedal er det også med noen diskusjoner om Tiki-maskinen. Der kommer det frem at TIKI-100 rev. C var immun mot Y2K-buggen siden den ikke hadde innebygd klokke, mens TIKI-100 rev. D ikke var forberedt på 1991 en gang. Det ble neppe et stort problem, da maskinene fort ble regna som utdaterte. Heldigvis finnes det flere av dem på museum. Og om du skulle ha en i egen eie, har Ovesen.net også laga en grundig video om hvordan en kan holde vedlike og/eller reparere en slik maskin.

Reklame fra Nordlys , 20.09.1984

Oppdatert 8. august 2020: Spillhistorie.no skriver om et «nytt» spill laga for Tiki, og lenker også til ei facebookgruppe for entusiaster. (Takk Kjetil)

Oppdatert 6.november 2020: Snubla over en til informativ video om Tiki-100: Retro Eriks Tiki-100 history and Harddisk emulation.

Oppdatert 21. juni 2021: Ovesen.net heiter no Arctic Retro, og det har kome ein ny tiki-video på kanalen: Investigating the TIKI 100 – A Norwegian microcomputer from the 80’s

Oppdatert 26. oktober 2023: Meir frå Arctic Retro – manualer og dokumentasjon scanna og lagt ut som pdf.

Oppdatert 15. desember 2023: Denne dukka opp i filterbobla mi: Ein brite viser stolt fram sin Tiki-100 på datamessa Retrofest 2023.

2 replies on “Den norske datamaskinen TIKI-100”

Comments are closed.