Hnefatafls renessanse

Utsnitt av Ockelbo-runesteinen. (I, Berig / CC BY-SA)

Det var en levende spillkultur i Norge i middelalderen, og et av spillene de spilte har de siste tiåra fått en slags renessanse. I løpet av 2020 kom det to dataspillversjoner av Hnefatafl (også kalt for «vikingsjakk» og «the viking game»), som begge er tilgjengelige for kjøp på spillportalen Steam:

Men dette er ikke første gang du kan spille det med andre spillere over Internett. Siden 1998 har Aage Danielsen hatt en nettportal hvor spillere over hele verden kan spille mot hverandre. Du kan også spille en rask omgang mot datamaskinen i nettleseren, f.eks. på nettsiden Lutanho. I tillegg finnes det facebookapp, mobilapp, populær facebook-side og -gruppe og anmeldelser/bilder av spillet hos Boardgamegeek. Du kan lese reglene på norsk, eller få en grundig gjennomgang av arkeologiske og skriftlige kilder til spillet på engelsk (fra 2005).

Noe som kanskje er særlig spennende med Hnefatafl, er at det på ingen måte er fastslått helt hvordan man spiller det. Det finnes flere populære varianter av reglene, gjerne basert på historiske kilder, men også supplert med spillforståelse. Det dukker stadig opp nye funn av spillbrikker, som f.eks. denne spillbrikken nylig funnet på Lindisfarne (fra før vikingene kom). På lik linje med moderne spill (gjerne kortspill) fantes det neppe universelle regler for spillet, men en rekke regionale varianter som alle endra seg over tid. I World Tafl Fedearation sin årlige turnering spiller de i 2020 to varianter: Copenhagen Hnefatafl 11×11 og Historical Hnefatafl 9×9 (Saami Tablut).

Redigert 9. august 2020: Jomen sa jeg renessanse. Få dager etter dette innlegget ble lagt ut, kommer en sak fra Universitetet i Sørøst-Norge (via forskning.no) om det samme.