Gratis lydbøker, laga på dugnad

LibriVox har siden 2005 samla folk og produsert gratis lydbøker basert på (stort sett) forelda verk som er blitt allemannseie. Til nå har tusenvis av romaner, sakprosabøker, novellesamlinger, magasiner og liknende blitt gjort fritt tilgjengelig – alt lest opp og delt av frivillige. Noen lydbøker er soloprosjekt, hvor en leser tar for seg ei hel bok. Men det er mange prosjekt som er åpne for flere deltakere. Et eksempel er FNs menneskerettigheter, som de prøver å få lest inn på flest mulig språk.

Det er noe nordisk litteratur på plattformen, men veldig lite på norsk. Nylig kom den første romanen på norsk: Den siste viking (1921) av Johan Bojer. Det er i tillegg noen dikt og eventyr, men jevnt over er det lite materiale på norsk foreløpig. Norge er likevel godt representert, med oversatte verker av kjente forfattere som bl.a. Hamsun, Ibsen, Lie, Undset, Bjørnson , Asbjørnsen & Moe, Amundsen, Kielland (på tysk), Nansen og Holberg. I tillegg dukker det også opp mer uventa norske verk, som ei barnebok av Hans Aanrud. På LibriVox sin blogg hadde de nylig et innlegg med tips om nordiske og baltiske verk.

Frista til å bidra? For å unngå at kvaliteten blir for dårlig, er det en liten prosess å komme i gang. Man må lage konto på diskusjonsforumet, følge noen ganske strenge regler og ha noen til å lytte gjennom det du lager. Å få tak i norske verker som er allemannseie er ingen sak, du finner f.eks. en del på Bokselskap og Prosjekt Runberg.