Danske og ukrainske illustrasjoner av norske folkeeventyr

Det finnes et hav av illustrasjoner av norske folkeeventyr, både i innland og i utland. De norske illustrasjonene fra Norske Folke og Huldre-Eventyr (1879) og utover er blitt stående igjen som de mest ikoniske, men det gis fremdeles ut nye utgaver av de gamle eventyrene, med nye illustratører. Det særnorske stemplet som eventyra og ideuniverset i dem har fått, gjør det særlig interessant å se hvordan det blir tolka fra andre land og i andre stilarter enn de vi er vant med.

Kay Nielsen (1886-1957) var dansk, men fikk sin utdanning i Paris og jobba i England og USA. I 1914 illustrerte han boka East of the Sun and West of the Moon med en rekke illustrasjoner basert på norske folkeeventyr. Et lite utvalg henta fra Public Domain Review:

Like mye informasjon finner jeg ikke om ukrainske Katherine Shtanko, men i 1986 illustrerte hun en ukrainsk utgave av norske folkeventyr oversatt av Olga Senyuk, som en del av serie bøker med folkediktning fra hele verden.

Mon tro om det finnes en slags oversikt over illustrasjoner gjort av de ulike eventyra? Hele bokverk kunne sikkert blitt gitt ut for hvert eventyr, i alle fall de mest kjente. Kanskje noen kan starte et dokumentasjonsprosjekt på Wikipedia?