Espen i Asmo

Espen i Asmo (ca. 1987) er et pek-og-klikk dataspill, hvor du som Askeladden må navigere deg gjennom en eventyrverden med elementer fra folkeeventyrene. Læremiddelsentralen beskriver det slik:

Et spill i Asbjørnsen og Moes eventyr
Du er Espen Askeladd på reise gjennom Asbjørnsen og Moes eventyr: Du spiller selv hovedrollen i dette eventyrspillet og beveger deg fra bilde til bilde ved å angi retningen du vil gå. Gjennom dine valg bestemmer du hvordan eventyret skal utvikle seg. På veien møter du kjente situasjoner fra en rekke eventyr og støter på problemer som kan løses dersom du kjenner eventyrene. Du må selv finne ut av hvor du er, hva du skal, og hva du har å hjelpe deg med. Meget underholdende. Enkelt å bruke. Vokt deg for trollene, og sørg for å skaffe deg nok mat! .

Spennende! Men hvor kan man spille det? Dessverre er det ikke så lett. (OPPDATERING: Espen i Asmo er nå tilgjengelig på nett! Se oppdateringen nederst i dette innlegget.) Nasjonalbiblioteket har spillet (tweet), og noen som hevder å ha fått det tilsendt sier at det ikke lar seg åpne pga. gammel kopisikring. Men begge disse to sporene er flere år gamle, uten at det har dukket opp noe nytt. Omtrent samme år hadde BT et intervju med skaperen av spillet, Geir Larsen, om noen av hans nyere spill. I den anledning blir Espen i Asmo nevnt:

I 1984 fekk Larsen napp hjå forlaget Aschehoug, som han utvikla fire pedagogiske dataprogram for.

«Elevane skal reagere med å med å gje maskinen eit svar på tastaturet til maskinen (…) Er svaret feil, vil maskinen varsle ifrå», forklarte Larsen til avisa Hardanger same året.

Kort tid etter vart han engasjert av mellom anna Datasekretariatet, som den gong vart drive av no nedlagde Kirke- og undervisningsdepartementet, for å fremja IKT i skulen og hjå lærarar.

Programmeringsreiskapen «Regissøren» vart utvikla, samt «Espen i Asmo» – eit spel gjennom eventyra til Asbjørnsen og Moe.

— Enno får eg e-postar frå folk som hugsar Espen i Asmo og vil leita det fram att. Sant skal seiast, så har eg ikkje heilt oversikt. Men spela frå den tida ligg nok på nokre datamaskinar rundt om i Noreg, seier Larsen.

«Apper frå Hardanger», BT 4. april 2016

Men deler av spillet har man likevel tilgang til gjennom trykksaker som er digitalisert av Nasjonalbiblioteket. I brukermanualen (1993) finner man flere skjermskudd, samt en del informasjon om hvordan man spiller spillet:

I manualen kommer det også frem hvilke eventyr man må ha lest for å kunne løse oppgavene i spillet: «Espen Askeladd og de gode hjelperne», «Gjetekongens harer», «Prinsessen som ingen kunne målbinde», «De tre bukkene Bruse», «Småguttene som traff trollene på Hedalsskogen», «Veslefrikk med fela», «Skrinet med det rare i», «Smørbukk» og «Oterhammen». I tillegg er det referanser til «Rødhette» og «Rottefangeren». Ikke verre, altså.

I Pedagogisk programvare (1987) finner man også en del informasjon om hvordan spillet er bygget opp, samt mer grafikk fra spillet:

Spillet finnes helt sikkert bevart hjemme hos noen, og vil nok dukke opp digitalt på sikt…Men det er også mulig å fremskynde prosessen, for spillet er tross alt tilgjengelig hos Nasjonal læremiddelsenter i Oslo. Er det noen med tilgang til diskettstasjon som tar utfordringa?

Oppdatert (21. august 2021): Noen tok utfordringa! 23. juni kunne Kristoffer Sjøthun (@sjokri) melde at han hadde fått spillet fra Nasjonalt læremiddelsenter og allerede 25. juni var spillet lastet opp til Internet Archive, hvor du kan laste det ned eller spille det i nettleseren: Espen i Asmo 1.3. Les også Spillhistorie.no sin sak om funnet. De følger ellers også Sjøthuns arbeid med å ta var på norsk spillhistorie.

Se også innlegget om et annet spill basert på norske folkeeventyr: Pannekaka til Commodore64