Werenskiolds norske nisser

En dag på Gvarv fik jeg besøk av en vakker unggut fra Bøherred: det var den senere maler Stadskleiv. Ham spurte jeg hvordan nissen saa ut i Bø. Jo, det visste an nok, han var liten og «træk», og haremynt. Jeg skulde netop tegne en nisse og tænkte ikke paa andet nat og dag. De tidligere fremstillinger syntes jeg ikke var noget. En nat drømte jeg at Bjørnstjerne Bjørnson var hos mig. Jeg lot ham sætte sig pa en stol midt paa gulvet i et stort tomt værelse, gløttet paa døren og slap ind en underlig liten fyr, der løp som en rotte langs gulvlisten og pludselig stoppet op like foran Bjørnson og gjorde hallingkast. «Ser du den,» sa jeg. Om morgenen visste jeg ogsaa hvordan nissen saa ut.

Fra Samtlige tegninger og studier til Norske folkeeventyr ved P. Chr. Asbjørnsen, Jørgen Moe og Moltke Moe av Erik Werenskiold (1910)

Av de tidligere fremstillinger han var negative til, kan en nevne Hans Gude sine nisser (s. 37 og 270) fra Norske Folke- og Huldre-Eventyr (1879). Werenskiold sier «Gudes nisse er en latterlighed».

Flere nisser fra Werenskiold: Kunstnerens monogram med nisser (1873-74), Nisse med pipe (før 1888), Hest og nisse på låvebro og som skisse (før 1887), Nyttårskort 1 og 2 (1890).