Agatha Christie ble (kanskje) inspirert av Stein Riverton

ABC Nyheter skriver om et (litt) oppsiktsvekkende funn. For det kan være at Agathe Christie har fått en ide av den norske krimforfattren Stein Riverton (Sven Elvestad):

Et gammelt britisk krimmagasin viser at Agatha Christie potensielt kan ha lest Rivertons «Jernvognen» før hun skrev en av sine mest berømte romaner, The Murder of Roger Ackroyd. Fortellingene bruker det samme sentrale grepet.

– Jeg sier absolutt ikke at Agatha Christie stjal ideen, mange kan ha samme idé, men det er fantastisk spennende å tenke på at hun kanskje kan ha lest Rivertons roman før hun begynte på Roger Ackroyd, sier den britiske oversetteren Lucy Moffatt, som bor i Norge.

Kort sagt er det funnet en tidlig engelsk oversettelse av Rivertons Jernvognen, noe som er interessant fordi den pionerer et fortellergrep som Agatha Christie har vært mer kjent for. Les hele saken hos ABC Nyheter (og for britisk dekning av det samme: The Guardian).

Rivertons bok har falt i det fri, så du kan fritt lese, laste ned og la deg inspirere av den på Nasjonalbiblioteket. Du kan eventuelt oppsøke Jernvognen (2003), en tegneserieroman av Jason, eller radiohørespillet fra NRK.