Norsk tegneseriehistorie på nett

Onkel Brombas på fisketur. Fra Tidens tegn 4. august 1923 (NB)

Tegneserietidsskriftet Empirix har en serie artikler om tegneseriehistorikk, hvor Egon Låstad går gjennom gamle aviser og tidsskrifter «på jakt etter den ukjente norske tegneseriehistorien.» Siste artikkel i rekka er om den første norske avisserie, Onkel Brombas:

Serien var humoristisk anlagt og handlet om en velbemidlet, middelaldrende og noe hissige onkel, samt den rampete, foreldreløse gutten Petter som onkelen hadde ansvaret for. Tidens Tegn var den første norske avisen som publiserte tegneserier og Onkel Brombas var den første norske tegneserien som ble publisert i avisen.

Tegneserien var laga av Ivar Lauritz Lund Mauritz-Hansen, og artikkelen følger hans karriere videre, og en del to av artikkelen er på vei. Lese flere av hans artikler hos Empirix.

Det finnes flere gode ressurser om norsk tegneseriehistorie på nett. SNL og Wikipedia gir gode overblikk, og tegneserie.info skriver om «noen av de mer eller mindre viktige begivenhetene». I tillegg har Nasjonalbiblioteket en (delvis defekt) oversikt over noe av tegneseriestoffet som er tilgjengelig på nett.

Redigert (28.04.2020): YouTube-kanalen Jeg Synes har laga flere videoer (på engelsk) om norske superheltutgivelser: Batman-utgivelser, Spider Man-utgivelser, 50- og 60-talls superhelter og 70- og 80-talls superhelter.

Redigert (4. juni 2022): Mye godt, norsk stoff om tegneserier og tegneseriehistorie på tegneserieteori.no.

Redigert (30. oktober 2022): Oi, det er jo åpenbart seriefokus.no dette innlegget burde handle om, her er utkastet til det som skal bli et verk om norsk tegneseriehistorie.