Drink fra 1800-tallet: Moltke Moes oppkveikingsdrykk

Utover å være sønn av eventyrinnsamler Jørgen Moe, er Moltke Moe kjent for å ha fortsatt i sin fars fotspor, og å fremmet folkeminneinnsamling som vitenskap i Norge. Alt fra ung alder dro han rundt og samlet inn folkeviser, sagn og eventyr. Under en av disse turene, trolig mellom 1889-191, bestemmer han seg for å invitere til fest, og på den måten få de gamle i bygda til å prate mer løst. For å gjøre dette, blander han sammen en «drink» som de lokale skal ha drukket i sin ungdom. Knut Liestøl skriver om episoden i sin biografi om Moe:

Ein gong ville han få til et lag sjølv. Han hadde høyrt av gamlingane i Bø at i ungdomen sin hadde dei hatt så svær ein oppkveikingsdrykk. Det var øl og brennevin saman, som vart oppvermt og hatt litegrand tobakk i. Så kom Moe på at dersom han no laga ein slik drykk til dei og fekk dei saman, så ville minnet friskna og tungebandet losna, og han ville få høyra mykje gamalt som dei elles ikkje kom i hug. Ja, laget kom i stand, og drykken var der, og stemninga steig fort i taket. Men det vart ein fiasko, for gamlingane tolde ikkje retteleg den drykken dei hadde hadd slik glede av i ungdomen. Dei sovna om eit lite bel, og noko gamalt fekk han ikkje.

Om noen prøver seg på oppkveikingsdrykken, send gjerne inn en rapport!

Oppdatering 11.08.16: Tulen har prøvd seg på en rekonstruksjon av drinken (død lenke), med følgende fremgangsmåte:

Oppskrift: Tulens Oppkveikningsdrykk fritt etter Moltke Moe
Ingredienser:
  • 0,33 l Ringnes Polaris røykbokk 
  • 2 cl Rommehed pors brännvin
  • 1 ts Tiedemanns rød mix 3

Fremgangsmåte:
Bland øl og brennevin i en liten kasserolle og varm det opp på middels til høy varme, men vær forsiktig så ikke det koker! Tilsett en teskje tobakk så snart det begynner å dampe kraftig. La dette trekke i fem-til-ti minutter. Sil fra og server i din favorittbeholder. Nytes til ugleskrik og gubbete skrøner. Bør for din egen skyld drikkes varmt.

Oppdatering 10.06.2019: Tulen er død, men Eirik er enda aktiv som BruteNorse. Og jomen har han ikke gått løs på Moes «Rejuvination Tonic» på ny.