Kunstmysterier: van der Ast, Karsten, Diethrichson og van Gogh

Kunstverden og kunsthistorien er såpass stor og mangslungen at det kan være vanskelig å vite hvordan man kan gå frem for å lære mer om dem. Mitt forslag: la deg fenge av kunstmysterie(løsing). Her er noen eksempel fra det siste halvåret:

  • ««Stilleben med frukt», eit av dei første kunstverka som Nasjonalmuseet kjøpte for 200 år sidan, var ikkje eit fullverdig måleri. Det hadde blitt saga av. Og måla over med vilje.» NRK skriver om Balthasar van der Ast.
  • Et bilde kjøpt for 200kr på Fretex viser seg å være verdt en god del mer. Dagbladet skriver om Ludvig Karsten.
  • Har du kanskje et tapt maleri liggende et sted? NRK skriver kort om Mathilde Dietrichson.
  • Nasjonalmuseets van Gogh-selvportrett har i flere tiår vært under tvil. Er det ekte? Nylig kom konklusjonen: ja, definitivt. For en grundig gjennomgang av bildets historikk og tekniske bevis, se Nasjonalmuseets presentasjon «En ekte van Gogh» på YouTube. (Ikke tid? Se NRK sin sak om det samme.)