Harald Renbjør sine tidlige fargefoto

Levanger Fotomuseum har i disse dager en utstilling knytta til fotografen Harald Renbjør sine bilder. I den anledning kjørte NRK en sak omkring mysteriet hvem som var avbilda på det som trolig er Norges første fargefoto, tatt i 1907:

Foto: Renbjør, Harald / Levanger Fotomuseum

Tre dager etter kom det frem et sannsynlig svar: lillebroren til fotografen. Jaja. I saken(e) skriver de litt om hvordan bildene ble tatt:

– Det var komplisert å ta fargebilder. Bildet av skiløperen var trolig gjort med tre eksponeringer med ulike fargefiltre. Deretter var det etterarbeid med ulike kjemiske- og til del kompliserte prosesser før han til slutt fikk et fargefoto.

– Og dette klarte Renbjør til tross for at han den gang bare var 17–18 år, sier Torske.

Resten av hans «trefargefotografi» finner du på digitalt museum.