Thelonious Monk, under Munch, regissert av Harald Heide Steen Jr.

Da universitetet i Oslo feira hundre år i 1911, fikk de bygget en ny festsal, og det ble avholdt en konkurranse om hvem som skulle få gjøre utsmykkingen. Det stod til slutt mellom Vigeland og Munch, hvor Munch gikk av med seieren. Universitetsledelsen kunne ikke stille seg bak beslutningen, så for at Munchs verk likevel skulle ende opp i den nye aulaen, ble det satt i gang et iniativ med kronerulling for kjøp og donasjon av verkene. Omsider, i 1914, lar ledelsen seg overbevise, og i 1916 er verkene endelig på plass. Det er en serie på 11 maleri, hvor de mest kjente er Solen, Historien og Alma mater.

Femti år senere er NRK i ei knipe. På kort varsel har de fått booket en konsert med den verdensanerkjente jazzmusikeren Thelonius Monk med hans Thelonius Monk Quartet, men de har ingen ledige studio. Heldigvis får de ta i bruk universitetets aula, og med Harald Heide Steen Jr. i regi får Monk skinne med sitt band under Munchs sol. Harald Heide Steen Jr. beskriver konserten som både regissør og entusiast:

Hver gang han hadde gjort seg ferdig med en solo, reiste han seg fra pianokrakken, knipset takten med store armbevegelser og spaserte bredbent og jabbende rundt omkring blant musikerne, mens han mumlet for seg selv. Uten noen plan, med persianerluen trukket godt nedover ørene.
Han så ikke normal ut i slike stunder…
Og han klarte å passere søvngjengeraktig gjennom nesten samtlige bilder vi tok.
Men det måtte han jo få lov til!

Konserten er på omtrent en halvtime, og består av tre nummer. Du kan se den i sin helhet i NRKs nettspiller. Du kan også lese mer om Steen Jrs erfaringer, men vær obs på at den bærer preg av den tids holdninger.