Svensk Internetthistorie (og litt norsk)

I Sverige har Internetstiftelsen laga ei fantastisk nettside: Internetmuseum. Her kan man scrolle seg gjennom høydepunkt fra Internetts historie, både i verden og i Sverige/Norden. Fy søder!

Skjermskudd fra Internetmuseum.se

Siden det er et nettmuseum, har de også flere særutstillinger. Se blant annet Datadamer, Sociala medier, Virala succéer og Webbkatter.

Dette fikk meg til å kikke litt etter hva vi har som er tilsvarende i Norge. Det mest lovende jeg kan finne er et dugnadsprosjekt satt i gang av Kjøkkenfesten, hvor de i 2012 ba om innspill til en oversikt og norsk internetthistorie. Arbeidet så langt de kom ligger fremdeles på nett. Av nyere dato (2018) har vi et radioinnslag fra Ekko som tar for seg norsk Internett-historie på 15 minutt (mye basert på hva de fant i NRKs arkiver). Man kan også søke på «Norway» på Knowyourmeme for finne enkelte farsotter på nett knytta til Norge. I tillegg er det jo artikler på SNL og Wikipedia som begge har et (litt) norsk perspektiv.

Oppdatering (1.11.19): Snubla over en fin liten sak hos kode24 om nett før Internett i Norge.

Oppdatering (7.3.20): Brønnøysund avis og NRK markerer at det er 25 år siden Norges første nettavis.

Oppdatering (24.4.20): Noe mer norsk Internetthistorikk. Natt og Dag hadde det første norske intervjuet over Interett (via Nasjonalbiblioteket på facebook), og kode24 har en sak om undergrunnsaktiviteter på 90-tallet.