«Copyparty» i Drammen, 1990

Bilde: Old School Game BlogDet er 7. april 1990. Samme dag som Scandinavian Star-ulykken.  En gruppe datakyndige har et arrangement, et «copyparty» på Drammen gymnas. Men, noen tipser politiet om at det foregår ulovelig kopiering av film og programvare der. Politiet tropper opp, låser bygget, og konfiskerer materiale de tror er ulovelig. Det hele er en kaotisk og forvirrende situasjon, trolig skremmende for de unge deltakerne på datafesten. Noen av dem kaster disketter ut av vinduene, og andre havner i glattcelle.

På slike fester ble det ofte laget «demoer«, som var programvare som var laget for å vise ytelsen av maskinene, og dyktigheten til de som laget programmene. På grunn av denne hobbyen, finnes det i dag en fascinerende gjengivelse av hva som skjedde den dagen: Drammen Party Report by Crusaders (Amiga) (1990). Et herlig eksempel på tidlig datakultur i Norge. (Det ble også laget en «hevn-demo», i frustrasjon over personen som angivelig kontaktet politiet. Om ikke like sjarmerende, er den i alle fall også interessant.)

Oppdatering (6. februar 2020): Det er en fin sak om «Politirazzia i Drammen» i Digital nr. 3/1990.

Oppdatering (4. mai 2022): Flere kilder: Drammens tidende og Buskeruds blad 9. april 1990 snakker med ungdom, politiet og foreldre + Østlandets blad 23. april 1990 med oppfølgning 8. mai 1990