Portrett av Kristina av Sverige

Hva vet du om Kristina av Sverige (1629-1689)? Nasjonalmuseet har en fin sak om henne, hvor premisset er at de avkoder portrettet av henne. For å forklare de ulike elementene, går de innom hennes biografi – og her må jeg ha sovet i timen, for jeg kan knapt huske å ha hørt om henne. Hun er mildt sagt en svært spennende historisk person, som på mange (og overraskende) måter bryter med forventningene datidens samfunn hadde til henne. Både som kongelig og som kvinne.

I Nasjonalmuseets samling finnes et underlig portrett av dronning Kristina av Sverige (1626–1689). Hun er en levende byste med hjelm, omgitt av en ugle, bøker og en olivengren. Kristina ser ut i rommet med et fraværende blikk. Hva vil hun si med dette portrettet? Hva kan et enkelt kobberstikk fortelle om en av historiens mest spennende kvinner?

Les hele saken på Nasjonalmuseets hjemmesider.