«Profiltekst», en uvanlig del av kulturarven

Av alt nettinhold som produseres, kan det være vanskelig å bestemme hva som bør bevares for fremtiden, og hva som trygt kan slettes for godt. Heldigvis er vi en situasjon hvor hvem som helst kan ta del i bevaringen, og på grunn av det får man flotte prosjekt som Profiltekst.dk, hvor 750 profiler fra Arto, en nedlagt dansk nettside unge, har blitt bevart, anonymisert og publisert.

Disse 750 som er publisert, er bare et lite utvalg av alle som har blitt bevart. Det er noe naivt og skjønt med profiltekstene, som godt representerer de første generasjonene som vokste opp både med og på Internett. Jeg kan også anbefale å lese om bakgrunnen for prosjektet, som fremstår som et kjærlighetsbrev til både Arto og hva disse profilene representerer:

Mange af teksterne er sjove ‑ ufrivilligt eller ej. Mange er hudløst ærlige ‑ nogle åbenlyst uærlige. Mange er følelsesladede ‑ nogle næsten ikke til at bære. Mange er bare helt simple profiler.
Fælles for dem alle er, at de fortjener at blive bevaret for eftertiden, fordi de ikke kun hver især er en del af enkelt menneskes historie, men en del af en kollektiv historie om en ungdoms opvækst i cyberspace.

Via /u/ohnosharks på /r/Denmark