Barnesanger under lupen

NRK hadde forrige uke en lettbeint sak hvor de faktasjekker innholdet til ulike barnesanger. For eksempel har de prøvd å lage bakemester Harepus sine pepperkaker:

Sebastian Engh er sjef på gourmetrestauranten Curtisen i Halden. Han mener oppskriften til Baker Harepus ikke er en pepperkake.

– Den er sprøere, har en annen farge og har ikke den veldig krydrete smaken vi er vant til. Men det er mulig å kjenne den hete smaken fra pepperen langt bak i ganen. Den var god, da!

Bjørn Egner, som er forfatterens eldste sønn, sier til NRK at han er enig i at det smaker mer som en god kjeks.

– Far fant ut det samme. Oppskriften ble både prøvebakt og prøvesmakt hjemme i huset vårt på 50-tallet. Han bakte ikke selv, men fikk god hjelp av mor, sier Egner.

NRK.no: Vi har faktasjekket barnesanger

Men det er ikke første gang riksdekkende media har gått barnesang i sømmene, Klikk.no hadde for noen år siden en gjennomgang av bakgrunn og opphav til en del av klassikerne. Mens NRK undersøker om ullet til «lille lam» er nok til kjernefamilien i låta, kommer det frem i Klikk.no sin artikkel at ullet kanskje aldri var nok til alle:

Den britiske teksten ble skrevet i England i middelalderen. På denne tiden var den britiske økonomien helt avhengig av sauer, da ullmarkedet var enormt. Kong Edward I innførte derfor en høy skatt på ull, noe de fattige tapte enormt på.

Sangen er skrevet som støtte til de fattige. Siste setning i sangen var opprinnelig: «None for de little boy who lives down the lane» («og ingen strømper til bittelillebror»).

Klikk.no: Her er sannheten om 11 barnesanger

Det hele minner meg om at jeg for noen år siden prøvde å finne ut om det fantes versjoner av Mikkel Rev hvor det avsløres hva som står i brevet han skrev. Jeg fant dessverre aldri noe svar, men under arbeidet så la jeg inn det jeg fant i Wikipedia-artikkelen til sangen. Kanskje noen burde starte et wikiprosjekt om hele den norske barnesangskatten?